Digitala Lägenhetspärmen

Till varje lägenhet i föreningen hör en pärm som följde med vid första inflyttningen, huvudsakligen innehållandes information om underhåll av de boendes lägenheter samt skötselråd. Nedan följer en digital version av denna pärm och länkarna nedan leder till dokument med relevant information.

För mer konkret information om vilken typ av underhåll du som lägenhetsinnehavare förväntas sköta löpnade, se sidan Skötselinstruktioner.

Underhållsansvar
– Vem ansvarar för vad i din bostadsrätt (pdf)

Huset på distans - från Lingvägen
För att fortsätta hålla vår fastighet i fint skick är det viktigt att även alla enskillda boende tar sitt ansvar och sköter om sin bostadsrätt på rätt sätt.

Lås och Nyklar
Låsen måste, liksom annan teknisk utrustning, skötas om för att fungera väl. Du bör därför se till dem med jämna mellanrum. Här följer några tips på hur du förlänger livslängden på dinna lås.
Låshus: Smörj låset ett par gånger om året. Återförsäljaren rekomenderar rätt typ av smörjmedel. Observera att du inte ska smörja tillhållarlåset.
Cylinder: Smörj också låscylindern vid samma tillfällen som låshuset. Använd låsspray, inte olja eller fett.
[pdf] Skötsel och handhavandeinstruktion

Köks och badrumssnickerier samt garderober
– Skötselanvisningar för ditt Vedum kök (pdf)
– Sköt om din badrumsinredning (Vedum) (pdf)
– Upphängning och montering badrumsinredning (Vedum Flow) (pdf)
– Vedum Byggvarudeklaration (pdf)

Värme och Ventilation
Drift och skötsel radiator (pdf)
– Skötselanvisning Tilluftsdon (Fresh Rexus radiator) (pdf)
Skötselanvisning för köksfläkten (Franke Spisfläkt 215) (pdf)
– Skötselanvisning för frånluftsdon i badrum (FläktWoods KGEB) (pdf)

Elanläggningen
– Produktblad belysningsarmatur köksskåp (pdf)
– Produktblad belysningsarmatur kökstak (pdf)
Vid nybyggnad satt det lysrör av modell ”Philips TL Mni 13W 33-640 52 cm” monterade i badrumsskåpen. Dessa finns t.ex. att beställa på lampornu.se. Likvärdiga modeller bör dock även gå att få tag på hos t.ex. Clas Ohlson eller Bauhaus.

Vatten och Avlopp
Vattenlås i diskbänk, tvättställ och golvbrunnar skall rengöras vid behov, dock minst två gånger per år.
– Skötselanvisningar blandare (FM Mattsson)
– WC-stol (IDO Seven D)
– Tvättställ (IDO Seven D)
– Tvättmaskinsavlopp – skötsel (pdf)
– Golvbrunnar – skötsel (pdf)

Skötselråd gällande kakel och klinker
– Skotsel keramiska plattor (pdf)

Skötselråd för målade och tapetserade väggar
Rengöring med milda medel
Tvätta målade ytor med vanliga syntetiska tvättmedel (typ diskmedel). Medlet får inte innehålla lösningsmedel eller ammoniak. Använd aldrig sprit eller starka organiska lösningsmedel (aceton, lacknafta, thinner etcetera) eftersom de löser upp latexfärger. De har även en mattande effekt på snickerier. Tvätta alltid en målad yta nedifrån och upp, så slipper du fläckar av rinnande smuts. Skölj med vatten och eftertorka med torr trasa. Färgens livslängd ökar om ytan hålls ren. Tvätta därför ytorna då och då. Tänk på att inte använda för hett vatten när du tvättar en målad yta. Värmen kan mjuka upp färgytan och försvåra rengöringen.
Tvätta även utomhus
Utvändigt är det framförallt fönster som tar stryk. Därför är det bra om du i samband med fönsterputs även tvättar snickerierna/träytor för att ta bort damm, smuts och förhindra algbildning.
Våtutrymmen
Ytor i vårutrymmen måste ibland rengöras från tvålrester, kalkavlagringar och dylikt. Använd kalklösande rengöringsmedel och mjuk borste.

Skötselråd gällande golv
I din lägenhet ligger ett golv av ekparkett.
Att tänka på
Ha en dörrmatta innanför ytterdörren så slipper du få in en massa smuts och grus, som annars kan slita hårt på dina golv. Sätt tassar på möblerna så undviker du onödiga märken och repor i golvet.
Trä är ett naturmaterial som rör sig i takt med naturliga skiftningar av den relativa fuktigheten. På sommaren sväller det och på vintern krymper det. För att motverka alltför stora rörelser och därmed skador på golvet skall rumstemperaturen hållas inom 15-25 grader. Den relativa fuktigheten bör alltid ligga på en jämn nivå (30 – 60%) eftersom golvet annars kan påverkas negativt av ett torrt eller fuktigt klimat.
Fläkborttagning
Skulle du få en fläck på golvet kan du prova att avlägsna den med ett milt rengöringsmedel (utan ammoniak) till exempel handdiskmedel utspätt i ljummet vatten. Var försiktig med de starka fläckborttagningsmedlen eftersom för stora mängder och för hård gnidning kan påverka lacken.
I bilagan härnäst finner du tips och råd om hur du sköter om och reparerar skador i ditt golv, samt hur du på bästa sätt avlägsnar fläckar:
– Tarkettgolv – skötsel (pdf)

Print Friendly, PDF & Email

Information från Bostadsrättsföreningen Geringslådan i Gubbängen